Tintasugaras vagy lézer nyomtató, milyen multifunkciós nyomtatót vásároljak?

A kérdés az milyen gyakorisággal, mennyit nyomtat, másol?

Segítek a kiválasztásban, de előbb tudatosan meg kell ismernünk saját nyomtatási szokásainkat, legyünk tudatos vásárlók! Ha csak heti 2-20 oldal a nyomtatni való és többször előfordul, hogy egy hétig nem kapcsolom be, akkor kerülni kell az állandó, beépített nyomtatófejjel ellátott tintasugaras készülékeket. Az EPSON nyomtatói mind ilyen típusú, még az alacsonyabb árfekvésűek is. A Canon és a HP nagyobb teljesítményű készülékei is ezt a megoldást alkalmazzák, ezek ára azért jellemzően már 20 000 Ft felett mozog, több kényelmi szolgáltatással. (wifi, duplex, hálózat, CD-re nyomtatás, grafikus kijelző stb.) Ezek a készülékek rendszeres, mindennapos használatra készültek, akár nagy mennyiségű nyomat készítése is gazdaságos (havi 500-2000 oldal, sőt némelyik típus havi 10 000 oldal). Kiváló készülékek csak rendszeresen használni kell őket.  A tinta kisebb vagy nagyobb tartályokban van ami nincs fejjel ellátva. A nyomtató fej a gép beépített része, sok esetben csak a gép szétszerelése után cserélhető ki, vagy tisztítható. Ha egy ilyen nyomtató feje beszárad minimum 1-2 órai pepecselés, biztatgatás, tisztítás után jön helyre és ráadásul a sok elindított fejtörlés miatt egy vagy akár két garnitúra festék is elhasználható, ez a javításon felül plusz költség.

Mi a megoldás?

Ha alacsony árú multifunkciós készüléket akarunk venni ami színes is, de nem túl gyakran használjuk , néha-néha egy, két hétig nem is nyomtatunk akkor a fejjel egybeépített tintapatront használó készüléket javaslom. Ha itt beszárad a fej a tisztítás is egyszerű mert kivehető, kipróbálható másik nyomtatóba, és ha csere szükséges nem a 15 000.-Ft-os fejet kell cserélni plusz munkadíj, hanem venni kell egy új patront és rögtön tökéletes lesz a nyomtatás minősége. Sőt tudunk olyan nyomtatót ajánlani amelyikbe az eredeti  patron kb. 4000 Ft és ezért az árért  360 db szabványos fekete oldalt nyom ki (11 Ft/oldal).  A patront tölteni is tudjuk ami alacsonyabb nyomtatási költségeket eredményez.

A lézernyomtatók előnyös tulajdonsága, hogy porfestékkel működnek vagyis nem szárad be ha nem használjuk. Alacsonyabb egy oldal kinyomtatásának a költsége, kis személy nyomtatónál eredeti tonerrel számolva 10-16 Ft. ( ha töltjük ez 4-8 Ft/oldal) Ritkábban kell tonert cserélni mert a festék kazetta kapacitása 1 000-3000 oldal.  Gyors 18-30 lapot nyomtat egy perc alatt. Ha csak nyomtatni szeretnénk 17 000-20 000.-Ft-ért elérhető. Ha másolás, szkennelés is szükséges 30 000-35 000.-Ft-tól kapható multifunkciós lézer nyomtató. Ha ezeket az előnyös tulajdonságokat színesben is élvezi akarnánk akkor már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni vásárláskor. (40 000-80 000.-Ft)

HP-No301-tintasugaras-nyomtató-patron-szet.jpg

Samsung m2070-lézernyomtató-festékkazetta-MLT-D111S-lézer-toner.jpg