PÉNZTÁRGÉP SZERVIZ

hiba bajelentése:

mobil:+36 20 44 7 4455

vezetékes:+36 52 270 725

Elromlott pénztárgépe? Várakozik, sípol, begyűri, elakad, letört..?

ELCOM EURO-150 TE Flexy pénztárgép szoftverfrissítés ( FW frissítés) általános menete:

1. P-üzemmódba lépve, ki kell választani menüből a PTG SW UPGRADE tételt, majd TL KÉSZPÉNZ billentyű lenyomásával elindítani a folyamatot.

2. Ekkor a pénztárgép megkérdezi, hogy elvégezze-e a speciális SD kártyára az adatbázis mentését: „ADATBÁZIST MENT?”. Ehhez szükséges a speciális SD kártya behelyezése (amennyiben ez még nem történt meg). Itt ST RÉSZÖSSZEG/TÖRLÉS billentyűkkel tudjuk kiválasztani, hogy IGEN/NEM.

 • Az IGEN-t jelentő ST RÉSZÖSSZEG billentyű megnyomását követően elindul az adatbázis mentése az SD kártyára, melynek folyamata nyomtatásra kerül.
 • NEM-et jelentő TÖRLÉS billentyűt csak akkor használjunk, ha előzőleg műszerész által mentésre kerültek az adatbázisok/beállítások (amennyiben nem az alapértelmezett beállításokat használja), mivel azok a frissítés következtében törlődnek; vagy akkor válasszuk a TÖRLÉSt, ha alapértelmezett beállításokat használunk.

3. Ezt követően a pénztárgép megkérdezi, hogy folytatjuk-e a frissítés menetét: „FOLYTAT?”. Itt ST RÉSZÖSSZEG/TÖRLÉS billentyűkkel tudjuk kiválasztani, hogy IGEN vagy NEM. Ha a 2. pontban minden úgy sikerült ahogy vártuk, illetve tudtunk dönteni a mentés vagy nem mentés mellett, válasszuk a folytatást vagyis az igen-t (ST/RÉSZÖSSZEG)

4. Ilyenkor elindul a frissítés folyamata, melyet a kijelző és állapotjelzők alapján tudunk követni, a 10 és 5 perces várakozási időket rendkívül fontos betartani:

 • FW FRISSÍTÉS / EURO-150 BOOT VER (kijelzőn) a sárga állapotjelző fény gyorsan villog, ez jelzi a pénztárgép új szoftverének betöltését majd a pénztárgép újraindul,
 • a folyamat befejezését követően a sárga állapotjelző fény villogása befejeződik és újraindul az AEE, a sárga jelzőfény hosszan világít, majd kialszik, és elkezd világítani a zöld jelzőfény
 • kijelzőn: „RENDSZER BEÁLL. MASTER RESET”
 • majd meg kell várni, amíg a zöld állapotjelző fény minimum 10 percig folyamatosan világít, és ha nem villog vagy világít a piros jelzőfény. kijelzőn: „RENDSZER BEÁLL. MASTER RESET”
 • a 10 perc letelte után meg kell nyomni a TL KÉSZPÉNZ billentyűt (a sárga jelzőfény állapotának nincs jelentősége)
 • a kijelzőn megjelenik az „MRS FOLYAMATBAN…” felirat, majd befejezést követően erről előbb bizonylat nyomtatódik, majd pár másodperc múlva megjelenik az „MRS OK KIKAPCSOLÁS” felirat
 • várjon 5 percet
 • ezt követően ki kell kapcsolni a pénztárgépet, majd be kell kapcsolni

5. Frissítést követően (amennyiben a 2. pont szerint volt adatbázismentés)*, a pénztárgépen elvégezhető P-üzemmódban a lementett adatbázisok visszatöltése: IMPORT ÖSSZES menüpont kiválasztása, majd TL KÉSZPÉNZ billentyű. Ha van 1500 PLU sorszám feletti programozott termék/ár akkor előbb a 6. pont lépéseit végezze el.

6. Mivel a V0004 FW verzió 3.000 PLU-t kezelt, a V0005/V0006 viszont csak 1.500 PLU-t, így az SD kártyára mentett 3.000 PLU adatbázist Import előtt módosítani kell 1.500 PLU-ra. Ez úgy végezhető el, hogy az SD kártyát vegyük ki a pénztárgépből, helyezzük számítógépbe és nyissuk meg a rajta lévő PLU.edf fájlt pl. WordPad programmal. Töröljük a tartalmából az 1.501-3.000 PLU adat sorokat (az utolsó az 1.500 PLU adatsora maradjon). Ezt követően helyezzük vissza az SD kártyát a pénztárgépbe, majd folytassuk az 5. pont szerinti további lépésekkel. Amennyiben PLU-kat használ, úgy célszerű a fenti lépéseket követően a PLU adatbázis átprogramozása Euro2A programból is.

Ezek a lépések a későbbi FW verzióknál javítva lesznek.

7. Hibalehetőségek, kijelzőn lévő üzenetek

Amennyiben Napi forgalmi jelentés (Napi zárás) nyomtatása előtt ÚJ FW ELÉRHETŐ (dátum) felirat jelenik meg, ez azt jelenti, hogy megérkezett a pénztárgépre az új FW, melyet telepíteni kell a kijelzőn lévő dátumon, Napnyitáskor.

Amennyiben a frissítési folyamat végénél, „AEE LETERHELT, ST/folytat?” felirat jelenik meg, úgy az ST RÉSZÖSSZEG billentyű lenyomását követően folytatódik a folyamat.

Frissítés után előfordulhat, hogy a pénztárgép újra Napi zárás elvégzését kéri, ilyenkor ezt el kell végezni annak ellenére is, ha nem történt időközben Napnyitás.

Amennyiben nincs elérhető frissítés, és a pénztárgépen elindítjuk a frissítést, ezt a pénztárgép „NINCS ELÉRHETŐ FRISSÍTÉS” hibaüzenettel jelzi (vagy ha korábban akarjuk telepíteni, mint a telepítésre meghatározott dátum).

Ugyan ez a hibaüzenet jelenik meg akkor is, ha az AEE akkumulátorának töltöttségi szintje 30% alatti vagy az AEE akkumulátora hibás. Az akkumulátorok biztonságos élettartama 3-4 év, az akkumulátorgyártók alapján. Ezért is szükséges, hogy például Éves felülvizsgálatkor kicseréltesse a 4 évnél régebbi pénztárgépekben az AEE akkumulátorát (azaz 4 évente)! Amennyiben a pénztárgép Napnyitáskor FW FRISSÍTÉS SZÜKSÉGES felirattal kéri a frissítést, de a frissítési folyamat indításakor NINCS ELÉRHETŐ FRISSÍTÉS felirat jelenik meg, úgy vélhetően az AEE akkumulátor töltöttségével van gond, a fentiek szerint. Esetlegesen ilyenkor még az lehet a hiba, hogy folyamatban van egy AEE-NAV kommunikáció. Ennek lezárultáig szintén nem indítható a frissítés.

Amennyiben a frissítési folyamat nem fut le a fenti leírások szerint, és a pénztárgép hibás állapotba került (piros LED villog/világít, hibaüzenetek a kijelzőn, stb.), úgy kérjük, forduljon bizalommal szervizünkhöz!

8. Újdonságok, változások

Töltse le az új V0006 FW verzió Kezelési útmutatóját
– kiegészültek a pénztárgép használat biztonsági szabályai
– módosult a 2+48 órás AEE kommunikáció pénztárgép kikapcsolást követően, AEE készenléti állapotra
– VTSZ számok programozásának határideje kitolódik 1 évvel, azaz 2019.01.01-től lesz kötelező használni(vagy később)
– A nagy mennyiségű új funkció, és az ehhez szükséges tároló kapacitás miatt a 3.000 PLU szám csökkent 1.500 PLU számra – ebből adódóan FW frissítést követően a korábban 1.500 PLU fölött használt termékeket át kell programozni 1.500 PLU szám alá, az 1.500 PLU fölötti termékek nem kerülnek importálásra FW frissítés utáni import esetén! (lásd. 5. pont)
– Módosult az állapotjelző fények működése, a sárga már nem világít állandóan, csak ha kommunikál – ebből adódóan változott a FW frissítés menete egy ponton V0004- ről V0005/V0006 és újabb verzióra történő frissítéskor! (részletek a vonatkozó pontoknál)
– módosult a Napnyitás, Forint készpénzen kívül további fizetőeszközökkel is lehet napot nyitni így
– Befizetésnél is lehetőség van Forint készpénzen kívüli fizetőeszközök bevételezésére
– új bizonylatok készíthetőek a pénztárgépen:
– Sztornó bizonylat (ez váltja ki a manuálisan kitöltött ún. Sztornó könyvet)
– Visszáru bizonylat (ez váltja ki a manuálisan kitöltött ún. Sztornó könyvet)
– Göngyölegjegy (göngyöleg visszavétel, ellenérték azonnali kifizetésével)

bizonylatok módosulása – adóügyi bizonylattá váltak és visszakövethető módon meg kell őrizni:

– Napnyitás
– Kifizetés
– Befizetés
– Fizetőeszköz csere

Javaslom nap végén a záráshoz hozzátűzni!

új funkciók:

– egyéb fizetőeszközök használata és programozása
– korábbi HALO (helyi érték határ) módosult összeghatárra (Ft érték)
– módosultak a Gyűjtők és PLU-k alapértelmezett összeghatárai 900.000 Forintra (frissítést követően ezek kerülnek beállításra, import után ezeket ellenőrizni, esetleg módosítani szükséges)
– Tételsor és Összesen értékhatárok programozhatósága – ezt az üzemeltető a Mód. rendelet 3. melléklet, A) cím, 18. pontja értelmében be kell állítsa frissítést követően!

Az üzemeltetőnek a tőle elvárható mértékben, a gazdasági tevékenysége sajátosságaihoz illeszkedően alkalmaznia kell az összeghatárok beállítását annak érdekében, hogy a téves beütés esélyét minimalizálja. Ez által elkerülhetőek a tévesen, több százezres, vagy milliós összegű tévesen készült nyugták, ill. ezek szükségszerű sztornózása.

Az új FW alapértelmezetten tartalmazz a nyugta maximális összegére vonatkozó, ÁFA tv. 165. § (3) b) pontjában meghatározott értékhatárt – ami jelenleg 900.000 Ft, viszont frissítés utáni import által ez elállítódhat, amennyiben az importált Gyűjtő adatbázisban korábban magasabb HALO határ volt beállítva.
– PING – kapcsolat tesztelése NAV-AEE között
– PLU esetén beállítható a göngyöleg státusz
– engedményen felül lehetőség van nem üzletpolitikai kedvezmény használatára is – százalék vagy egyösszegű engedmény esetén választani kell a kettő típus közül (engedmény/nem üzletpolitikai kedvezmény)
– nyugtán belül lehetőség van göngyöleg visszaváltásra
– nyugta fizetésénél lehet göngyölegjeggyel is fizetni
– pénzmozgás bizonylatoknál (Kifizetés, Befizetés) választhatóak a Mód. rendelet által meghatározott ok-kódok
– lehetőség van a pénztárgép átszemélyesítésére – tulajdonos változás, cégforma változás, stb. esetén nem kell AEE-t cserélni
– pénztárgépen, Szerviz üzemmódban, szerviz által beállítandó (kötelezően) a szüneteltetési időszak kezdete és vége, valamint a szervizbe történő átadás és visszavétel dátuma
– Éves felülvizsgálatkor a pénztárgépen, SZERVIZ üzemmódban, szerviz által beállítandó (kötelezően) az Éves felülvizsgálat elvégzésének ténye és a soron következő felülvizsgálat dátuma
– felhasználó megtekintheti a soron következő Éves felülvizsgálat dátumát P üzemmódban

– lehetőség van felhasználó által letölteni a legújabb FW verziót P üzemmódban, amennyiben arra a szerviz utasítást ad

 • a pénztárgép figyelmezteti a felhasználót a kötelező Éves felülvizsgálat elvégeztetésére, a dátum elérkezése előtt 30 nappal kezdődően
 • a Napi zárás előtt a pénztárgép automatikusan kinyomtatja a Pénztárjelentést (amely önmagában is nyomtatható X üzemmódban, mint eddig)
 • módosult/bővült a Pénztárjelentés tartalma
 • módosult a Fizetőeszköz csere, csak fő fizetőeszközök közötti csere lehetséges V0006 FW verzióban
 • módosultak/kiegészültek az egyes üzemmódok menüpontjai
 • az Euró átállás dátumát, valamint a Felkészülési időszak és Kivezetési időszak dátumát és az átváltási árfolyamot a NAV szervere programozza
 • az Online2 üzemmód a V0005/V0006 FW verzióban nem elérhető, V0007 Ft verziótól lesz újra elérhető
 • az új FW-hez a dekódoló új verziója kell – XML helyett P7B formátumban kerülnek tárolásra a naplófájlok az SD kártyán
 • elérhetőek a segédszoftverek új verziói
 • az új verziójú segédszoftverekben az egyes bizonylatok képei megjeleníthetőek, valamint a dekódolt naplófájl vonatkozó bizonylat bejegyzéseiben értelmezhető formában láthatóak a bizonylatok nyomtatott sorai
 • gyorsult a nyugta lezárásánál az utolsó sorok nyomtatása (V0004 esetén, AP szám nyomtatása előtt hosszabb-rövidebb ideig várakozott a pénztárgép)
 • az ÁFA-kulcsok helyett az ÁFA-címkék szerepelnek a bizonylatokon (5,00%,-04,76%; 18,00% -15,25%; 27,00% -21,26%; AJT maradt; TAM módosult AM-re)
 • bővültek/módosultak a hibaüzenetek az új funkciók által
 • a pénztárgép Napi zárást követően nyomtathat NAV technikai tájékoztatás
  bizonylatot, amennyiben ilyet a NAV szervere a pénztárgépre küldött
 • a NAV szervere távoli eléréssel beállíthatja a kommunikáció gyakoriságát, valamint a
  naplófájlok maximális méretét
 • a V0006 FW verzióról V0007 és magasabb FW verzióra történő frissítés menete egyszerűsödik – SD kártya ellenőrzése automatikus, frissítés előtt elmaradt Napi forgalmi jelentés NAPI és/vagy HAVI formátuma automatikusan nyomtatásra kerül
 • további, működést javító módosítások
9. V0005 FW verzióról V0006 FW verzióra történő frissítési információk

Amennyiben az Ön pénztárgépén már a V0005 FW verzió működik (tesztelésből, átszemélyesítésből adódóan), úgy az alábbiak szerint kisebb eltérés van az előző fejezetekben leírt V0004 -ről V0006 frissítés menetével szemben.

V0006 FW verzióra történő frissítést követően már nem kell az időnkénti SW RESET elvégzése (mint V0005 FW alatt), mivel ezt már a V0006 FW verzió önműködően elvégzi

FW megérkezésének jelzése pénztárgépre, FW frissítésének jelzése

Amennyiben a frissítés az Ön pénztárgépére Napnyitás után érkezett meg és a gép kéri az azonnali telepítést, akkor a frissítési utasítások értelmében Napi forgalmi jelentés NAPI és HAVI formátum nyomtatása szükséges. Amikor Z-üzemmódban, a Napi forgalmi jelentés NAPI formátumának nyomtatását elindítjuk TL billentyűvel, úgy a pénztárgép előbb kinyomtatja az X-Pénztárjelentést, majd utána kiírja a kijelzőre, hogy „ÚJ FW ELÉRHETŐ FRISSÍTÉS SZÜKS.”. Ilyenkor ST RÉSZÖSSZEG billentyű lenyomásával lépünk tovább a Z-Napi forgalmi jelentés kinyomtatására, majd ki kell nyomtatni a HAVI formátumot is. Ezt követően kell megkezdeni a frissítés menetét.

Frissítés lépései

– Frissítés megkezdése előtt ki kell nyomtatni a Napi forgalmi jelentés NAPI és HAVI formátumát (figyelembe véve a fent leírt V0005 FW-re vonatkozókat).

– A frissítési lépések (5. és 6. fejezet) elején, a PTG SW FRISSÍTÉS (PTG SW UPGRADE) menüre kell lépni, ehhez a P-üzemmódba lépést követően 4x kell a balra nyilat megnyomni.

– Mivel a V0005 FW már 1.500 PLU-t kezelt, így nem kell a korábbi (V0004 alatt készült 3.000 PLU-s) adatbázis átalakítása.

Változások V0005-V0006 FW verziók között

A nap nyitás folyamata megváltozik

A frissítés után a gyűjtőkbe üthető tételkorlát törlődik még akkor is ha végeztünk adatmentést SD kártyára, ismételten beállítható szerviz által.

Amennyiben az Ön gépén már a V0005 FW működött, úgy V0006 FW verzióra történő frissítéssel már csak az alábbi eltéréseket tapasztalhatja, kezelési szempontból.

– V0006 FW verzióra történő frissítést követően már nem kell az időnkénti SW RESET elvégzése (mint V0005 FW alatt), mivel ezt már a V0006 FW verzió automatikusan elvégzi

– Szerviz üzemmódba kizárólag az a szervizpartner tud belépni, aki elvégezte a Mód. rendelet szerinti szerviz-tanfolyamot, erre Tanúsítvánnyal rendelkezik (melyek listája megtalálható lesz a NAV oldalán), rendelkezik a Mód rendelet szerinti szervizszerződéssel, valamint ezek alapján hozzáféréssel rendelkezik a forgalmazó által működtetett szervizfelülethez, szerviz menübe való belépési jogosultsághoz.

– Sztornó- és Visszáru bizonylatoknál egyszerűsödött az ügyfélre vonatkozó adatbevitel (lásd. a Használati útmutató V6.2 verziójának vonatkozó részét).

– Éves felülvizsgálatkor a pénztárgépen, SZERVIZ üzemmódban, szerviz által beállítandó (kötelezően) az Éves felülvizsgálat elvégzésének ténye és a soron következő felülvizsgálat dátuma

– felhasználó megtekintheti a soron következő Éves felülvizsgálat dátumát P-üzemmódban

– lehetőség van felhasználó által letölteni a legújabb FW verziót P-üzemmódban, amennyiben arra a szerviz utasítást ad

– a pénztárgép figyelmezteti a felhasználót a kötelező Éves felülvizsgálat elvégeztetésére, a dátum elérkezése előtt 30 nappal kezdődően

– módosult a Fizetőeszköz csere, csak fő fizetőeszközök közötti csere lehetséges V0006 FW verzióban

– módosultak/kiegészültek az egyes üzemmódok menüpontjai

– az Online2 üzemmód a V0005/V0006 FW verzióban nem elérhető, V0007 FW verziótól lesz újra elérhető

– elérhetőek a segédszoftverek új verziói

– az új verziójú segédszoftverekben az egyes bizonylatok képei megjeleníthetőek, valamint a dekódolt naplófájl vonatkozó bizonylat bejegyzéseiben értelmezhető formában láthatóak a bizonylatok nyomtatott sorai

– a V0006 FW verzióról V0007 és magasabb FW verzióra történő frissítés menete egyszerűsödik – SD kártya ellenőrzése automatikus, frissítés előtt elmaradt Napi forgalmi jelentés NAPI és/vagy HAVI formátuma automatikusan nyomtatásra kerül

Hibalehárítás

Amennyiben a pénztárgép kéri a FW frissítését, de FW frissítés indításakor (adatmentési lépés után) kiírja hogy AKKU LEMERÜLT úgy az AEE akkumulátorának töltöttségi szintje 30% alatti vagy az AEE akkumulátora hibás. Az akkumulátor min. 30%-ra valót feltöltéséig, vagy szerviz általi AEE akkumulátor cseréjéig (amennyiben hibás az AEE akkumulátor) a frissítési folyamat nem indítható, frissítés nélkül a pénztárgép pedig nem használható!

Az akkumulátorok biztonságos élettartama 3-4 év, az akkumulátorgyártók alapján. Ezért is szükséges, hogy például Éves felülvizsgálatkor kicseréltesse a 4 évnél régebbi pénztárgépekben az AEE akkumulátorát (azaz 4 évente)!

A NAPNYITÁS ÚJ MÓDJA A FRISSÍTÉS UTÁN:

Mielőtt munkához látna:

4.1.1 Napnyitás, Nyitó pénzkészlet megadása
1. Ellenőrizze, hogy van-e elég papír a nyomtatóban. Ha szükséges, helyezzen be egy újabb tekercset.
2. A napnyitáshoz a kasszafiókban levő nyitó készpénzállomány és ettől eltérő fizetőeszköz megadása szükséges, menete a következő: KEZELŐ/MENÜ, <- (balra nyil) , TL/KÉSZPÉNZ  (gombok). A pénztárgép fizetőeszközönként bekéri a nyitó állományt. Az egyes fizetőeszközök között jobbra/balra nyilakkal lehet lépkedni (KÉSZPÉNZ HUF, KÉSZPÉNZ EUR, ERZSÉBET-UTALVÁNY, SZÉCHENYI-KÁRTYA, AJÁNDÉK UTALVÁNY, HŰSÉGKÁRTYA, SMARTCARD, GÖNGYÖLEGJEGY, KUPON, EGYÉB-XXX ). A kiválasztott fizetőeszköznél be kell billentyűzni a nyitó állományt, majd meg kell nyomni a TL/KÉSZPÉNZ billentyűt. Így végiglépkedve, megadva minden szükséges adatot a TL/KÉSZPÉNZ billentyűt kell megnyomni. Ekkor a pénztárgép „FOLYTAT?” kérdésére, az IGEN = ST RÉSZÖSSZEG vagy NEM = TÖRLÉS billentyűkkel lehet továbblépni vagy visszalépni.
3. Ellenőrizze, hogy van-e elég aprópénz a pénztárgép fiókjában. A pénztárgép figyeli a kasszafiók tartalmat, ezért ha gép általi visszajáró számoltatásnál nincs elegendő pénz a kasszafiókban, úgy erről a kezelőt figyelmezteti a kijelzőn. Ebben az esetben lehetőség van kisebb címlet (pontos fizetendő összeg) átvételére a vásárlótól, vagy nyugta megszakításra, váltópénz befizetésre (BEFIZETÉS), majd a vásárlás újbóli bevitelére. A nyitó készpénzállomány összegeként min. 5 Ft az elfogadott. Amennyiben 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9 számra (azaz nem 0/5 Ft-ra) végződő összeget adunk meg, a gép hibás címletként elutasítja.
A Mód. rendelet értelmében a Napnyitás bizonylat adóügyi bizonylattá vált, így erre is érvényes az adóügyi bizonylatok visszakövethető módon történő megőrzésére vonatkozó szabály!

Alap esetben ha csak Ft készpénz van váltópénzként/ellátmányként:

1. KEZELŐ/MENŰ, <- (balra nyil) , TL/KÉSZPÉNZ  (gombok)

2. a KÉSZPÉNZ HUF felíratnál a beütjük a fiókba rakott váltó Forint összegét, pl: 25 000

3. TL/KÉSZPÉNZ (gomb)

4. KÉSZPÉNZ EUR-nál marad „0”

5. TL/KÉSZPÉNZ (gomb)

6. kijelzőn: Folytat? TÖRLÉS=nem    ST=igen

7.ST/RÉSZÖSSZEG (gomb)  vagyis igen, ezt válasszuk mert folytatjuk a nap nyitást

Kinyomtatja a napnyitási bizonylatot, nap megnyitva.

Megbízható partnereink segítik a munkánk!

AKIKKEL EGYÜTT DOLGOZUNK